Szlovák és Aggteleki Karszt,

az UNESCO világörökség része

Nagyon kevés olyan hely van a világon, ahol egy összefüggő területi egységen ennyi természeti szépség, kulturális érdekesség összpontosul. A Szlovák Karszt/Slovenský kras nemzeti park a szomszédos magyarországi Aggteleki Karsztvidékkel éppen ilyen hely. Területével Közép Európa legnagyobb karsztvidéke. Hatalmas mészkőtábla enyhén hullámos felülettel, amely a múlt földtani geológiai korokban asszimetrikusan megemelkedett és mérsékelten lejt dél felé. Az északi irányból folyó Sajó és a Csetnek/Štítnik folyók mély kanyonszerű völgye kisebb részekre osztja ezt az egyedi vidéket: Áji fennsík/Koniarska planina, Pelsőci/Plešivecká és Szilicei/Silická fennsík, amelyet a keleti részén a Tornai medence választ el a Jászói fennsíktól.
 

Eltérően a környező hegységektől, amelyeket gazdagon tagolt felszín jellemez, a Szlovák Karsztban a karsztképződmények uralkodnak. Ezekhez tartoznak a karrmezők (jelentősek pl. Kečovo/Kecső és  Silická Brezová/Szádvárborsa községeknél), karsztgödrök (víznyelők), széles völgyek (Szilice községtől északra), karsztmélyedések (legjellegzetesebbek az ún. Bükkösök),  gerincek, vak- vagy félvakvölgyek (Silická Brezová/Szádvárborsától északra). A terület teljes jellegét a karszt tavacskák egészítik ki (nem messze Szilicétől), mély kanyonszerű völgyek és szorosok (Szádelői völgy, Áji völgy), földalatti üregek, bővizű földalatti folyamok, amelyek a fennsíkok lejtőin erednek, mint búvópatakok, továbbá szakadékok és barlangrendszerek találhatók itt. Főleg a Szlovák Karszt barlangjai (Gombaszögi, Domica, Krasznahorkai, Szilicei jégbarlang) jelentősek az idegenforgalom szempontjából, amelyeket az Ochtinai aragonitbarlanggal és a Sztratenai és a Dobsinai jégbarlanggal együtt, valamint a magyarországi Aggteleki Nemzeti Park barlangrendszereivel együtt felvettek 1995-ben az UNESCO világörökség jegyzékére is. E terület egyedi tulajdonságai visszatükröződnek növény- és állatvilága gazdagságában is. A terjedelmes erdőségek és erdős sztyeppés területek helyenként átmennek a sztyeppi övezetbe. Valódi természeti kincsnek számít a festői, legnagyobb karszt fennsík – a Szilicei fennsík, amelyet néhol egészen 400 méter magas, hatalmas meredek lejtők szegélyeznek. A Szlovák Karszt területén több mint 1 200 barlangot tartanak számon, amelyek különleges, sokrétű és érintetlen földalatti világot rejtenek, ahol rengeteg természeti és kulturális kincs található. Ezek legjellegzetesebb képviselője a Baradla – Domica barlangrendszer. A Szilicei fennsíkon több mély szakadék, hasadék és egyéb érdekes karszt jelenségek is vannak, mint pl. a 180 méter mély Brázda/ Barázda, amelyet nemzeti természetvédelmi rezervátumnak nyilvánítottak.
 

Ez a régió minden utazónak, turistának vagy véletlenül idelátogatónak tömérdek kulturális és történelmi emléket kínál. Ezek közül kitűnik a nagyszerű állapotban fennmaradt Krasznahorka, de Rožňava/ Rozsnyó történelmi központja is, továbbá a Betléri kastély, az Andrássy mauzóleum Krasznahorka váralján a szlovák oldalon, és a kastélyok és kúriák nagy száma (Jósvafő, Szin, Szinpetri), vagy a hagyományos népi építészet érdekes példája (Perkupa) a magyar oldalon.
 

Itt a Szlovák Karszt legérdekesebb és legszebb látnivalóit kínáljuk Önöknek kirándulás és túra ötletekkel (Krasznahorkai barlang), tanulmányi séták céljaival (Betléri kastély és park), és rövid tájékoztatást szeretnénk nyújtani, amely minden látogató hasznos útravalója lehet, aki ellátogat az Aggteleki Nemzeti Parkba vagy a Szlovák Karszt Nemzeti Parkba.


Zobraziť KRAS HUN na väčšej mapea

a nap fotója

a nap panoramaja

Rožňava

Kereses